Tuesday, 8 December 2009

Kembara Qurban di Kemboja

Assalamualaikum...

Hari raya Haji tahun ni cukup bermakna buatku. Pertama kalinya aku menyambut hari raya di negara orang. Cambodia atau nama lamanya Kampuchea merupakan sebuah negara yang baru hendak membangun. Mempunyai penduduk minoriti Islam yang dikenali sebagai orang Cham di mana kebanyakan mereka termasuk dalam golongan miskin.

Kesempatan menghabiskan masa selama beberapa hari di sana merupakan pengalaman yang tidak akan aku lupakan. Ianya juga menjadikan sambutan ulangtahun perkahwinan ke-2 kami cukup istimewa. Untuk mendapatkan cerita lanjut boleh ke blog kekandaku.

salah sebuah rumah di tengah2 tasik Tonle Sap


yang di tengah tu adalah surau di Tasik Tonle Sap


lembu2 yang telah di "Qurban" kan

gotong royong siang daging

ahli rombongan


salah sebuah masjid yang dibina hasil sumbangan dari luar


gotong-royong memasak


nak tunjuk terror guna lesung yang panjang alunya


kaum wanita sibuk menyiapkan hidangan


hidangan yang sihat dan menyelerakan

aku berharap dapat berkunjung lagi ke sana di lain masa...

4 comments:

Dari Hati said...

Salam jun..camne baru mlm nih k.sue ternampak entri baru dari jun..

Best nye dpt berkunjung ke sana.

So next trip, pastikan kami di war war kan lebih awal..brase nok join la..

Dari Hati said...
This comment has been removed by the author.
amdang81 said...

Itu la akibatnya taip artikel, tapi tak terus post.. asyik simpan kat draf.. :)

ummubalqis said...

sori la k.su. malas skt loni. emm memg malas sokmo pun nak caro ko blog. heheh! tu yang lama x update

 
Copyright @ 2008 Kembara Di Bumi Tuhan: Kembara Qurban di Kemboja | Original Template: Uno Design Studio | Modified By: iEn | Resolution: 1024x768 | Best View: Firefox | Top